Çocuğumuza cinsellik konusunda nasıl eğitim verelim?
Toplumumuzda cinsel konularla ilgili tabular zamanla değişmekte ve azalmaktadır. Çocuklarında yaşamının her evresinde cinsellik ile ilgili merakları olabilir. Üstelik fiziksel gelişimle birlikte…
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ile zeka düzeyi arasında bir ilişki yoktur. Aşırı Hareketlilik ve zeka düzeyi ayrı durumlardır. Yani aşırı hareketli çocuklarda farklı zeka seviyeleri söz konusudur.
Hayır, eğer çocuk bulunduğu eğitim ortamında mutluysa bu durum söz konusu değildir. Aksine yapılan çalışmalar çocuğun ileri yaşlarda öğrenme kapasitesinin arttığını göstermektedir.
Bu durum ailenin çocuğa bakım verme olanakları ile ilgilidir. Genellikle 3 yaşa kadar evde ve bir bakım verenle anne, yada ailenin olanaklarına göre çocuk bakıcısı (bizim kültürümüzde anneanne ve babaanneler olabilmektedir) ile birebir ihtiyaçları karşılanarak gelişmesi ve sonrasında okul öncesi eğitime başlaması uygundur.
Çocuğun idrarını ve dışkısını tutup bilinçli bir şekilde bırakabilme becerisi sinir kas sisteminin olgunlaşması ile direk ilgilidir. Çocuk bu olgunlaşma ile idrarının (yada dışkı) geldiğini algılamaya başlar ve davranışlarında değişiklikler olur. Örn: Sessizce bir köşeye çekilip bezine yapma yada kapı arkasında bezine dışkılama gibi. Bu sinyaller çocuğun hazır olduğunu gösterir. Çocuğa bu süreçten sonra tuvalet terbiyesi verilmeye başlanabilir.
Okul çağı çocuklarının ödevleri son yıllarda ebeveynler için bir görev halini almaya başladı. Maalesef bu yanlış bir durumdur. Ödevin çocuğun sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır. Yeni okula başlayan çocuklarda çocuk okuldan geldikten sonra en hazır olduğu zaman dilimi düşünülüp bu zaman diliminde onu okul çalışmasına yönlendirmek gerekir. Bu süreçte sabırlı olmalıdır. Bazı çocukların çalışmaya alışması zaman alabilir bu sürede ebeveyn sabırla ve tutarlılıkla çalışma saatine çocuğu yönlendirmekten vazgeçmemeli ve çocukla çatışmamalıdır. Ödevin öğretmen tarafından kontrol edilmesi ve eksik ve yanlışların öğretmen tarafından ele alınması ödev konusunu çocuğun kendi sorumluluğunda hissetmesini sağlar. Ödev yaparken ebeveynin öğretmen rolüne girmemesi uygundur.
Çocuklarda paylaşma duygusu bilinçli olarak 6 yaşından sonra gelişebilir. Bu yaştan önceki dönemde çocuklar paylaşmak için zorlanmamalıdır.
Hayır, maalesef bir çok evlat edinmiş ebeveyn bu konuyu çocuktan saklama eğilimindedir. Bu sıkça yapılan bir yanlıştır. Çocuğa olabildiğince erken yaşta 2-3 yaş gibi ve anlayabileceği bir dilde bu durum anlatılırsa çocukların uyumu çok daha iyi olmaktadır. Doğru ve tutarlı bir yaklaşım çocuğun yaşı büyüdükçe bu konuyu rahatlıkla kabullenmesini ve ebeveynlerine olan bağlılık ve güvende sorun yaşamamasını sağlar.
Toplumumuzda cinsel konularla ilgili tabular zamanla değişmekte ve azalmaktadır. Çocuklarında yaşamının her evresinde cinsellik ile ilgili merakları olabilir. Üstelik fiziksel gelişimle birlikte…
Boşanma öncesi dönemde ebeveynler yaşadıkları çatışmalar nedeniyle sıklıkla çocuklarına karşı ilgide azalma yaşarlar. Bu süreçte çocuk çevresinde olup biten çatışmaları yaşı ve…
Ölümün geri dönülmez olduğu, yaşamın sonu olduğu, kaçınılmaz olduğu, nedenselliğe bağlı olduğu gibi kavramlar çocuklarda yaşla birlikte anlaşılmaya başlanır. 3-5 yaş arasındaki…
Hastanede yatarak tedavi görmeye karşı çocukların tepkileri ve duyguları yaşlarına göre değişim göstermektedir. 3 yaş ve öncesi dönemde Güven ilişkisi ve bağlanma bu dönem için önemli…