Toplumumuzda cinsel konularla ilgili tabular zamanla değişmekte ve azalmaktadır. Çocuklarında yaşamının her evresinde cinsellik ile ilgili merakları olabilir. Üstelik fiziksel gelişimle birlikte özellikle ergenlik evresinde cinsel duyguların ergenin yaşantısında yer alması sağlıklı bir durumdur.
Cinsel konularda çocukların merakı ve soruları doğrultusunda anne babalar açıklama yapmalıdır. Yani çocuk sordukça, çocuğun yaşına göre sade ve doğru anlayabileceği cümleler yeterlidir. Ergenlikte kız çocuklara anneleri, erkek çocuklara babaları daha iyi rehberlik edebilir. Ebeveynlerin açıklamaları utanç, ayıp yada olmaması gereken bir durummuş gibi değil nötr ve doğal olmalıdır.
Vücut mahremiyeti her toplumda bireyler için önemlidir. Çocuğun bebeklik döneminden itibaren özel bölgelerinin (cinsel organlar, memeler, kalçalar ) teşhir edilmemesi, bu bölgelere dokunularak sevilmemesi önemlidir. Çünkü mahremiyeti ile ilgili kazanımlar edinmediğinde çocuk kendisine yönelik cinsel tacizleri kavrayamaz ve engel olamaz. Ayrıca bu tür dokunma ve teşhir davranışları çocukları erken yaşta cinsel olarak uyandırma riski taşır. 4-6 yaştan itibaren çocuklara özel bölgelerinin nereler olduğu söylenmeli ve bu bölgeleri kimseye göstermeme, dokundurmama konusunda bilgi verilmelidir. Aynı şekilde aile içinde de ebeveynler özel bölgelerini örten kıyafetler giymeli, çocuk tuvalette yada banyodayken kapısı örtülmeli, aynı şekilde ebeveyn çocuğun yanında soyunmamalıdır.