Hastanede yatarak tedavi görmeye karşı çocukların tepkileri ve duyguları yaşlarına göre değişim göstermektedir.
3 yaş ve öncesi dönemde
Güven ilişkisi ve bağlanma bu dönem için önemli olduğundan neredeyse tamamen bakım verenlerine bağlıdırlar. Bakım veren kişilerin hastanede kurduğu ilişki ve çocuğa verdikleri güven ve şefkat çocuğun hastalığa ve hastaneye uyumunda son derece önemlidir. Hastaneye yatışın sonucunda uyku ve beslenme zorlukları gelişebilmektedir.
3-6 yaş arasında
Terk edilme ve bedensel zarar görme ile ilgili kaygılar bu dönemde çok fazla görülmektedir. Hastalığı ve hastaneye yatışı yada yapılan ağrılı işlemleri kötü davranışlarının bir sonucu olarak görebilirler ve ceza gibi algılayabilirler bu nedenle çocuk için hastalığın adından çok anne ve babanın sevgisini kaybedip kaybetmedikleri, onlardan ayrı kalıp kalmayacakları ve hastanede anne baba yanlarında yokken onlara acı veren bir işlem yapılıp yapılmayacağı ile ilgili kaygılar önde gelir. Hastalığın getirdiği sıkıntı ve endişe çocukta gerilemeye (regresyona) sebep olabilir. Çocuğun o güne dek kazanmış olduğu becerilerinde gerileme görülebilir. Örneğin tuvalet terbiyesi kazanmış bir çocuk hastanede yatışın ardından tekrar altına kaçırmaya başlayabilir.
7-13 yaş dönemi çocuklarda
Ölüm korkusu ve kontrolu kaybetme korkusu bu dönemde gelişir. Hastalıklarını daha iyi anlayabilirler. Hastalıkları ve yapılacak müdahalelerde çocuğa daha fazla bilgi verilmelidir. Ancak halen hastalığın yanlış bir davranışları sonucu olduğuna inançları da devam etmektedir. Bu dönemde çocuk için yaşam hareketle eş tutulduğundan yakınlarının hastalık konusundaki suskunlukları ve çocuğa bilgi vermemeleri şaşırtıcı bir şekilde çocukta ölümcül bir hastalığa yakalandığı duygusu uyandırmaktadır.
Ergenlik döneminde
Bu dönemde artık hastalığın kendisi temel sorundur. Hastalık bağımsızlığın kaybolması ve gelecekle ilgili planların bozulması şeklinde algılanır. Hastalık sonucu vücutlarında oluşan değişimler (örn: saç dökülmesi, boy kısalığı) nedeniyle yaşanan kaygılar ruhsal sorunların en önemlilerindendir